top of page

Pilav Türleri

Acem Pilavı

Acem pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Koyun eti veya dana eti ile hazırlanır. Çam fıstığı, üzüm, tarçın, karanfil ve kakule eklenerek hazırlanır.




Bakla Pilavı

Bakla pilavı (Farsça:باقالی پلو), bir çeşit pirinç pilavıdır. Bakla, dereotu ile hazırlanır.





Buhara Pilavı

Gaziantep Buhara Pilavı / Antep Buhara Pilavı kuzu eti, pirinç, ekşi elma, ayva, havuç, badem ve Antep Fıstığı kullanılarak üretilen pilavdır. Gaziantep Buhara Pilavı / Antep Buhara Pilavı 23.02.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.






Dâne-i kâbuniyye

Dâne-i kâbuniyye etli, nohutlu, baharatlı pirinç pilavıdır. Osmanlı mutfağında bulunur.


Divriği Pilavı

Divriği pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Malzemeleri dana eti (tercihe göre koyun, keçi ve kümes hayvanlarının eti de olabilir), pirinç, nohut, kuru üzüm, soğan, kara biber (iri dövülmüş), yeni bahar (iri dövülmüş), tereyağı, sıvı yağ, et suyu, tuzdur.


Divriği Pilavı /Alatlı Pilavı 09.10.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.


Duvaklı Pilav

Malzemeleri;kuzu etinden elde edilmiş satır kıyması, Karacadağ pirinci, badem, tereyağı, tuz, karabiber, yenibahar, tarçın ve sudur. Diyarbakır'da düğün yemeğinde verilen yemeklerden biridir.[1][2] Diyarbakır Duvaklı Pilavı 07.06.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.


Düğün Pilavı


Konya Etli Düğün Pilavı

Konya Etli Düğün Pilavı 07.03.2011 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[1] Konya düğün pilavı düğün, sünnet gibi özel günlerde yapılan bir yemektir.[2]


Eskişehir Düğün Pilavı

Eskişehir'de yapılan düğün pilavıdır. Malzemeleri pirinç, tavuk ya da kuşbaşı et, nohut, tuz, karabiber ve tereyağıdır.


Galatasaray Pilavı

Galatasaray pilavı, Galatasaray Lisesi'nin mezunlarının toplandığı pilav günlerinde ve genel olarak okul yemekhanesinde yapılan bir pilav türüdür. Mezunlar toplantısı Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere iki kere yapılır. Bu pilavın ilk ikram edilişi 1930'lara dayanır. Mezunlar pilav gününün başlangıcı ise 1934'tür


An'anevî (geleneksel) Galatasaray pilâvi pirinç , tereyağı ( tercihen Trabzon yağı ) , dolma fıstığı ve kuş üzümünden yapılır.




Hamsili Pilav

Hamsili pilav (Lazca: Kapça princoni[1]), Rize ve Trabzon başta olmak üzere[2] Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir.



Hünkâr Pilavı

Hünkâr pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Osmanlı mutfağında yapılan pilavlardan biridir. Malzemeleri; koyun eti, koyun kıyması, pirinç, tereyağı, tuz, dolmalık fıstık, kuş üzümü, yenibahar ve sudur.


Kabak Pilavı

Kabak pilavının yapımında pirinç, kabak, tuz ve yağ kullanılır. Pirinç bir kaşık tereyağı ile hafifçe kavrulduktan sonra üzerine bir buçuk bardak su dökülür ve beş dakika kaynatılır. Sonrasında soyulan kabaklar tavla zarı boyutunda doğranarak pilava ilave edilir. Daha sonra karışım pirinçler göz göz olana kadar kısık ateşte pişirilir. Kıvamına ulaşan pirinçler bir kez karıştırıldıktan sonra yarım saat dinlendirilir. Servis yapılmadan önce pilavın üstüne şeker dökülür. Şeker yoksa pilava tatlandırıcı olarak pekmez veya bal da eklenebilir. Geleneksel olarak geniş bir pilekinin içinde hazırlanır.


Kabune Pilavı

Kabune pilavı, Isparta yöresine özgü bir pilav türüdür.Isparta Kabune pilavı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kabune pilavı, Isparta’da düğünlerde yapılan bir pilavdır.[2][3][4]Dâne-i kâbuniyye pilavının Isparta'da yapılan çeşididir.


Konuralp Pilavı

Konuralp pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır.


Köse Pilavı

Köse pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Evliya Çelebi Nahçıvan (şehir) yöresini ziyaretinde bu pilavdan bahseder.


Muza’fer Pilav

Muza’fer pilav (Osmanlıca:مزعفر), bir çeşit pirinç pilavıdır. Safran ve tavuk ile hazırlanır. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme (Evliya Çelebi)nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir.


Özbek Pilavı

Özbek pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Afganistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan’da yapılır.[1] Pirince et ile birlikte çeşitli baharatlar, sebzeler, meyveler veya yemişlerin eklenmesi ile yapılır.[2] Türkiye'de Afyonkarahisar mutfağında yapılmaktadır.


Perde Pilavı

Perde pilavı, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir ve Siirt’in en meşhur misafir yemeğidir. Yumurta, süt ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Bu hamur üzerine badem içi ile şekiller verilir. Önceden kızartılan keklik veya tavuk eti et suyu ile hafifçe pişen pirinçle beraber çeşitli baharat, badem içi, çam fıstığı ile birlikte hamurla sıvalı tencereye yerleştirilir. Tencerenin ağız tarafı da hamurla sıvanarak kapağı örtülür. Önceleri kor ateş üzerinde döndürülerek pişirilen Perde Pilavı, şimdi fırınlarda pişirilmektedir. Pişen pilav, genişçe bir tepsi içine, tencerenin ters yüz edilmesiyle kolay şeklinde boşaltılır. Sıvanmış hamur, börek gibi kızarmıştır. Bu kabuk yarılarak servis yapılır.Siirt Perde Pilavı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.


Kerkük mutfağında hazırlanan bir pilav çeşididir.


Sultan Reşat Pilavı

Sultan Reşat pilavı, Osmanlı mutfağındaki bir çeşit pilavdır.


Sütlü Pilav

Sütlü pilav, Iğdır şehrinin yöresel yemeğidir.


Tarak Pilavı

Tarak pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Deniz tarağı ile hazırlanır. Malzemeleri pirinç, deniz tarağı içi, tereyağı, soğan, tuz, su, zeytinyağıdır. Gelibolu mutfağında yapılmaktadır.


Türkistan Pilavı

Türkistan pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Malzemeleri pirinç, havuç, soğan, kavurma, kuyruk yağı, sarımsaktır. Uygur Türklerinde Türkistan pilavı hazırlanır. Uygurlar için Türkistan pilavı etnik kimliklerinin bir göstergesidir.




Üzlemeli Pilav

Üzlemeli pilav, bir çeşit pirinç pilavıdır.


Urfa (Şanlıurfa) Üzlemeli Pilavı 28.11.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.


Meşhur Rumeli Pilavcısı Özel Pilavları

Geleneksel lezzetlerin yeni nesil buluşma noktasında servis edilir. Trendyol Yemek, Getir Yemek ve Yemeksepeti üzerinden 30 dakikada kapınıza gelmektedir. Lezzetlerin buluştuğu markamız tescilli bir markadır.


Tavuklu Pilav

Nohutlu Pilav



Mısırlı Pilav


Sade Pilav



119 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page